Hindoestaanse cateraar

Dé Indiase keuken bestaat eigenlijk niet. India kent niet één keuken, elke regio en zeker elke religie heeft zijn eigen keuken. Maar even goed etnische, maatschappelijke en religieuze bevolkingsgroepen hebben een belangrijke invloed op de Indiase keuken. De Hindoestaanse keuken is één van de vele typische Indiase keukens.

Grote verscheidenheid met vele overeenkomsten

Ondanks deze grote verscheidenheid kennen de vele Indiase keukens ook vele overeenkomsten. Vele soorten rijst, granen, aardappelen, groenten, specerijen en verse kruiden vormen de basis van de Indiase keukens. Deze worden tot de typisch Indiase kerriemengsels gemalen. Ze verschillen van regio tot regio en van religie tot religie. Naast alle mogelijke soorten curry’s, tandoori’s, tikka’s en kofta’s worden ze ook met rijst, roti of met vers brood gegeten. Zeker in de Hindoestaanse keuken worden veel peulvruchten en paneer, een typisch Indiase soort kaas gebruikt. Al deze ingrediënten worden gebakken in geklaarde boter of ghee en olie.

De religieuze invloed

De vele Indiase godsdiensten met de Hindoestaanse en de islam op kop, hebben een doorslaggevende invloed op de Indiase keuken. In het hindoeïsme is de koe heilig waardoor de volgers van deze godsdienst geen rundvlees eten. De moslims eten dan weer geen varkensvlees. Daarom eet men in India vooral vegetarisch.

Het land van de curry’s

India is het land van de curry’s, van pittig heet tot mild en zacht. In deze curry gerechten gebruikt men veel verse groenten, vaak linzen en tofu als vegetarische vleesvervanger. Alle Indiase en zeker de Hindoestaanse keuken zijn arm aan vet en zout. De Hindoestaanse keuken is een gezond keuken, zeker voor al diegenen die snel van hun overgewicht af willen. Curry’s worden er vooral gegeten met rijst of noedels maar ook peulvruchten, vooral linzen. Linzen zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en eiwitten en bevatten weinig of geen calorieën. Indiase en vooral typische Hindoestaanse gerechten vind je ongetwijfeld bij de Hindoestaanse cateraar.